Nya regeringen om RUT-avdrag

Rut-avdrag behålls

Vinnare på RUT Starta städföretag
RUT avdrag nya regeringen

Den nya regeringen har kommit överens om att inte föreslå någon sänkning av taket för RUT-avdraget. RUT-avdraget kan i korthet sammanfattas så att om du jobbar inom städbranschen så får du fullt betalt för ditt arbete men kunden betalar bara hälften. Här några viktiga punkter när det gäller RUT-avdrag för städtjänster:

  1. RUT står för Rengöring, Underhåll och Tvätt. Kallas också för hushållsnära tjänster.
  2. Om din kund är privatperson betalar han bara 50 % av arbetskostnaden och du får själv begära att få resten utbetalt från Skatteverket.
  3. RUT-avdraget gäller även för städjobb som utförs i en fritidsstuga eller i en bostad som din kund har utomlands. Du kan även utföra städtjänsterna åt din kunds föräldrar i deras bostad och kunden kan då utnyttja RUT-avdraget, men det går inte om det gäller din kunds vuxna barns bostad.
  4. Ditt städföretag måste ha F-skattsedel för att Skatteverket ska godkänna RUT-avdrag för kunden. Skattereduktionen gäller bara arbetskostnaden (alltså inte kostnader för material, utrustning, resor, restid etc.)
  5. Skattereduktionen för en privatperson kan maximalt uppgå till 50 000:- per år. Om kunden gör avdrag för både RUT- och ROT-tjänster läggs dessa arbeten ihop och summan av dessa kan under ett år maxialt uppgå till 50 000.- kronor. Hela arrangemanget förutsätter att kunden ska betala minst 50 000:- kronor i skatt för det aktuella året. Annars finns det, så att säga, inte en tillräckligt stor summa att dra av ifrån. Om hushållet, som du har som kund, består av två personer som båda har inkomster och därmed betalar tillräckligt mycket i skatt, så kan avdraget maximalt uppgå till 2 x 50 000:- / år, dvs.100 000:-/år.
  6. Varken ditt städföretag eller kunden behöver ligga ute med pengar i onödan. Om du utför en städtjänst exempelvis mitt under året så gör kunden en s.k. preliminär skattereduktion på de 50 procenten av arbetskostnaden. Du, som utfört städtjänsten, kan omedelbart begära att få ut dina pengar från Skatteverket. Skatteverket betalar ut pengarna så snart din kund betalat för fakturan som han fått från dig.

Allt om RUT-avdrag, hur du skaffar kunder och uppdrag och hur du får företaget lönsamt hittar du i boken ”Starta och driv ditt eget städföretag”.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail